pixel mautic

Deadline - сервіс №1 для журналістів в Україні. Дізнайтесь як ми допомагаємо журналістам і як це працює для експертів чи піарників.

Deadline Блог - сервіс №1 для журналістів України
Главная > Блог > Уроки піар > Як створити статтю на мільйон. 20+ секретів контент-маркетінгу

Як створити статтю на мільйон. 20+ секретів контент-маркетінгу

Уроки піар

Як створити статтю на мільйон. 20+ секретів контент-маркетінгу

08.04.2019 10581

Гарні слова на вагу золота. Цю стародавню приказку можно розуміти сьогодні у прямому сенсі, адже одна правильна стаття у крутому ЗМІ може принести компанії тисячні прибутки. Яку роль відіграє контент-маркетинг у комунікаціях та як створювати тексти, що не залишать байдужими жодного читача.

Спiкер

Карина Крупенченкова

Про автора:

Член НСЖУ, член Международной федерации журналистов, PR-менеджер со стажем более 10 лет, из них не менее 4 лет в журналистике. Автор статей о криптовалютах и блокчейне, корреспондент MMR, Журналист Украины, в 2014-2015 главред журнала о медицине. В 2013 году вывела в призеры газету фонда Ахметова в ранг “Лучшее корпоративное медиа Украины”. Знаю много о работе редакций и медиа в Украине. 2017-2019 редактор Deadline. Пожалуйста, не стесняйтесь ко мне обратиться.

Якщо вам скажуть, що контент-маркетинг - це стратегія майбутнього, в жодному випадку не вірте у це, адже це технологія сьогодення. У час інформаційного профіциту читачі обирають тільки цікавий, а головне, практичний контент. Будьте впевнені, що одна правильна стаття може залучити на сайт тисячі читачів. Головне, правильно, вчасно, доступно та "смачно" розповісти про свою компанію чи послуги потенційним клиєнтам. Так, й ще момент, цей контент має з'явитися у потрібному ЗМІ. Як працювати зі контентом, розповімо далі.

Що таке контент-маркетинг

Контент-маркетинг – це маркетингова технологія створення і поширення затребуваного контенту для залучення цільової аудиторії. Завдання технології – спонукати споживача до цільових дій, залучити його в конверсійний сценарій. Контент-маркетинг – це інформація, прочитана людиною в потрібний час і в потрібному ЗМІ.

Багато фахівців сходяться на думці, що саме контент-маркетинг приходить замість традиційної інтернет-реклами, яка вже набридла усім. Сьогодні на перше місце виходить якісний та корисний контент, що з'являється саме у тих ЗМІ, які читають й найголовніше яким довіряють ваші потенційні клієнти.

Отже, контент-маркетинг варто використовувати у тому випадку, коли:

  • ви хочете збільшити продажі товарів чи послуг;
  • вам набридло витрачати шалені суми на інтернет-рекламу та не отримувати бажаного результату;
  • ви хочете презентувати новий продукт чи послугу на ринку;
  • ви хочете збільшими кількість потенційних покупців;
  • ви маєте обмежений бюджет на рекламу й хочете зробити вплучний постріл в аудиторію;
  • ви хочете з'являтися роками у пошуковій видачі;
  • тощо;

Також виділено основні переваги використання контент-маркетингу:

  1. Опосередкований продаж через затребуваний вашою аудиторією контент. Контент-маркетинг не працює на ваш бренд безпосередньо, але робить його упізнаваним. На розкрутку бренду потрібен менший бюджет, ніж через класичні способи реклами.
  2. Поліпшуються позиції у пошуковій видачі Гугла. 
  3. Збільшується пошуковий трафік за рахунок зростання – адже контент-маркетинг передбачає постійний ріст на сайті кількості нових матеріалів, а значить, збільшується кількість своїх запитів.
  4. Зміцнюється авторитет вашої компанії або бренду, створення якісного контенту зробить вас експертом в очах як споживача, так і конкурентів.

Сьогодні контент-маркетинг може бути одним з основних засобів просування компанії та формування іміджу. В умовах перенасичення інформацією, споживач прагне корисної і цікавої інформації.

Роман Соломонюк

Центр з інформаційних проблем територій НАН України

Три стовпи якісного контент-маркетингу

Отже, контент-маркетинг - це дійсно працююча технологія збільшення продажів та формування бренду. І якщо компанії знають про це, чому не використовують або використовуют неефективно. Давайте розберемося, на чому базується якісний контент-маркетинг.

Якісний контент. Так, в основі контент-маркетингу лежить використання корисної й цікавої, а головне, унікальної інформації. Якщо при підготовці статті ви використовуєте лише загальнодоступну інформацію, що міститься у мережі інтернет, то не отримаєте жодної користі з вашої статті. Контент, який ви плануєте розміщувати, має бути:

  • унікальним, тобто невідомим або маловідомим до сьогодення;
  • корисним. Читач має зрозуміти, як використовувати отримані знання на свою користь;
  • доступним, тобто зрозумілим для вашого читача. Якщо ви пишите статтю для загальних ЗМІ академічною мовою, то будьте впевнені, що жоден читач не зацікавиться вашою інформацією, якою б корисною вона не була, адже людина не розуміє про що мова. З другого боку, якщо ви плануєте опублікувати статтю у науковому виданні, то потрібно дотримуватися правил написання та оформлення саме таких матеріалів.
  • достовірним. Тут без коментарів. Відкриту брехню читати ніхто не буде.
  • якісно оформлений, тобто містити привабливі зображення, відео чи аудио файли, різноманітні статистичні картинки тощо.

Вірно підібраний інформаційний майданчик. Це питання є найлоговнішим у контент-маркетингу. Адже гарний текст, що розміщено у невірному ЗМІ, - пустий постріл й безцільно витрачені гроші. Саме ця помилка стає найпоширенішою серед українських компаній. Тобто представники компанії готують дуже якісний матеріал, додають коментарі експертів, підтверджують кожне слово статистикою та фактами, а потім розміщують у ЗМІ, які не читають потенційни клієнти, партнери чи клієнти. Адже контактна база ЗМІ дуже мала або компанія просто не знає, як розмістити гарний та якісний матеріал у правильному ЗМІ.

Рекомендуємо також
4 идеи инфоповодов для СМИ на базе маркетингового исследования
15.11.2018 8066
4 идеи инфоповодов для СМИ на базе маркетингового исследования
 Как генерировать новости, если в компании ничего не происходит
04.02.2019 7834
Как генерировать новости, если в компании ничего не происходит


Які канали комунікацій можна використовувати у контент-маркетингу:

  • ЗМІ;
  • блоги;
  • соціальні мережі;
  • власні сайти та соціальні мережі лідерів думок у вашій ниші;
  • персональні публічні виступи та заходах;
  • тощо.

Засіб подачі інформації. Для сучасного читача й ЗМІ важливо не тільки, що написано у статті, але й як написано. Тому при підготовці матеріалу потрібно звернути увагу на наступні фактори:

  • інформаційний привід. Чи має ваша стаття гарний та вагомий інформаційний привід або ж інформація цікава лише вам;
  • структура статті. Тут потрібно витримати послідовність викладення, зберегти логіку розповіді. Зробити це можуть професіональні копірайтери або журналісти. Якщо ви намагаєтесь написати статтю власноруч, то зпочатку зробіть план статті та прослідкуйте, щоб розповідь була логічно впорядкованою;
  • фактаж. Кожен заявлений у статті факт має бути підтверджений або статистичними даними, або статею законому, або коментарями 2-3 експертів. 
  • висновки. Стаття без висновків - не стаття, а лише есе на вільну тематику. 

Декілька прикладів із практики

Тарас Шевченко любив портер

Ця стаття стала проривною для українського виробника пива, компанії "Опілля". Дослідивши історію життя великого українського письменника Тараса Шевченка та виявивши його гастрономічні уподобання шляхом вивчення біографічних та історичних матеріалів, компанія створила власну публікаю про портер. Автори наводят як доказ фрагмент з його твору, де письменик яскраво описує свою пристрасть до портеру. Нижче автори кажуть, що "Портер Опілля" виготовлений за традиційними рецептами та має справжній смак портеру.

Публікація "Тарас Шевченко любив портер" забезпечила активне обговорення бренду і підвищила його впізнаваність бренду приблизно на 13 % у новому регіоні.

Роман Соломонюк

Центр з інформаційних проблем територій НАН України

Как украинцы создают универсальные «умные счетчики», которые умеют считать все

Ці розумні лічильники були створені українськими винахідниками, стартап-компанією Smart-MAC. Продукт був новим на ринку, а у компанії - відсутні гроші на активну рекламу та формування бренду. Було вирішено зробити ставку на контент-маркетинг. За кілька місяців роботи у ЗМІ з'явилося 18 безкоштовних публікацій. Газети та блоги активно розміщували статті, тому що матеріали були гарно написані, містили корисний контент, а також пояснювали, як українцям заощадити кошти на оплаті комунальних послуг. Ця тема є актуальною вже протягом кількох років.

Так як команда стартапу тільки недавно завершила тестування продукту (точніше рішення, так як воно складається з самого лічильника, програмного забезпечення і хмарної підписки на сервері), і ніде до цього не рекламували свої продукти, то знання про таке рішення у цільової аудиторії було нульове. Також у команди стартапу були тільки свої особисті вкладення в проект. На саме просування грошей не було, і, відповідно, продажі також були нульові. Отже, головною метою контент-маркетингу було оголосити про проект й отримати максимально можливу кількість безкоштовних публікацій про продукт в різних ЗМІ. За 2 місяці вдалось розмістити 18 публікацій в ЗМІ. Ці публікації дали накопичувальний промо-ефект для проекту. В результаті було широко оголошено про продукт (види продукту) і проект, про їх плани з розвитку, і, звичайно, почалися продажі продуктів, і, хочу зауважити - без вкладень в рекламу!

Бойко Олександр

Группа компаний МУК

Отже, контент-маркетинг - це дієва технологія формування іміджу та збільшення продажів, яку варто використовувати вже сьогодні. Deadline допомагає

Терміново шукаємо експертів

Популярне
Останнє
Про Deadline пишуть

Безкоштовні уроки PR поштою?

Про PR та медіа для бізнесу
і окремих фахівців

Вже підписались: 29854

Створюйте цiкавi статтi в медiа Украiни!