pixel mautic

Deadline - сервіс №1 для журналістів в Україні. Дізнайтесь як ми допомагаємо журналістам і як це працює для експертів чи піарників.

Deadline Блог - сервіс №1 для журналістів України
Главная > Блог > Уроки піар > Як створити захопливу PR-історію для невідомого раніше продукту. Не ребрендингом єдиним

Як створити захопливу PR-історію для невідомого раніше продукту. Не ребрендингом єдиним

Уроки піар

Як створити захопливу PR-історію для невідомого раніше продукту. Не ребрендингом єдиним

05.12.2019 20612

Маловідомий продукт потрібно висвітлювати послідовно. Зрозумілою мовою пояснюємо в матеріалі.

Спiкер

Анастасія Олексюк

Про автора:

Працювала репортеркою на телеканалі UA:Суспільне, інтерв’юеркою в онлайн-виданні Марічка News, кореспонденткою на сайті Ostroh.info. Учасниця міжнародних та всеукраїнських журналістських і культурних проектів. З 2017 року PR-менеджерка всеукраїнського літературно-перекладацького фестивалю TRANSLATORIUM. З серпня цього року - редакторка Deadline.com.ua.

Ринок товарів та послуг в майбутньому році буде переповнений новими продуктами та технологіями, кажуть експерти. Ймовірно, деякі «новинки» сприйматимуться скептично, деякі – залишаться непоміченими, але частина – займе потрібну нішу на ринку та стане лідером серед конкурентів. Редакція Deadline поспілкувалась з експертами у сфері маркетингу та бізнесу та підготувала поради, що допоможуть створити продуману та послідовну PR-стратегія для нової ідеї.

Дізнайтесь, чи продукт потрібен аудиторії  

Іншими словами, пред початком PR-кампанії кожен учасник розробки продукту повинен знати відповідь на питання: а в чому ж інноваційність?  За словами Ігоря Гайовича, професора, викладача з маркетингу Единбурзької бізнес-школи, будь-яка інновація на ринку – це проби з подальшим вдосконаленням і розвитком стосунків із цільовою аудиторією.

Кожен продукт повинен мати новизну, яка не була у конкурентів чи попередників. Розвиток зацікавленості залежатиме від масовості та охоплення. Дізнатись ці дані можна за допомогою опитувань та аналізу статистики ринку.

Останнім важливим пунктом, Ігор Гайовчич, виділяє RTB (reason to buy), тобто чітко визначені причини перемикання уваги аудиторії на нове для неї рішення. Для того, щоб передбачити такі причини, достатньо згадати усім відому піраміду потреб Маслоу. У статті Браяна Айзенберга «What Makes People Buy? 20 Reasons Why», зібрано 20 пунктів, які впливають на рішення покупки того, чи іншого товару. Серед них:

  • Задоволення буденних потреб;
  • Дефіцит;
  • Престиж та цінність;
  • Гучне ім’я;
  • Унікальність та інноваційність;
  • Емпатія (страх, бажання і т.д.);
  • Ціна;
  • Заміна раніше популярного продукту.

Вирішить кому і де розповідати про продукт

В залежності від кількості потрібної цільової аудиторії, для PR обираються традиційні ЗМІ та / або соціальні мережі. Діджитал-інструменти дають можливість вузького фокусування. Такі традиційні інструменти як ЗМІ (періодичні видання, радіо та телебачення) вважаються наймасштабнішими джерелами інформації, які дадуть максимально великі охоплення серед аудиторії.

Існує товар чи послуга: нові для світу (чи оточення) або нові для компанії. PR найкраще використовувати в т.зв. «нових для світу» варіантах. Раніше інформування цього виконувалось традиційними інструментами, або за допомогою найбільш масового джерела інформації - телебачення. Дуже багато залежить від планованого охоплення. Скажімо, інноваційний свого часу підхід Starbucks у культурі споживання кави починався з відносно невеликого анклаву в м.Сіетл, США.


Нагадаємо, що експерти Deadline у статті «Соціальна активність, сторітелінг та маркетинг впливу: яким буде PR у 2020 році» радять використовувати різноманітні канали для пошуку і спілкування з аудиторією. Це можуть бути й соціальні мережі, зустрічі та колаборація з блогерами й партнерами і т.д. Всі ці варіанти підійдуть для привернення уваги до нового продукту.

Розраховуйте сили та бюджет для PR-кампанії

ЗМІ зацікавлені в тому, щоб висвітлювати унікальні інфоприводи, які не були раніше опубліковані. У західному медійному просторі піарники та власники бізнесу іноді використовують скандали та провокації для того, щоб привернути увагу до нового продукту. Та для деяких видів товарів краще використовувати послідовні методи взаємодії зі ЗМІ, а саме – експертність та авторитетність. Так було у Семена Омельченка, засновника компанії Garbooz. Cемен розповів, що для його товару (це натуральні продукти харчування), скандали – це не найкращий спосіб стати відомим. Але після появи статті про ферму в декількох виданнях. Інші журналісти теж зв'язалися з пропозицією провести інтерв'ю та написати інші матеріали.

Маловідомий продукт потрібно висвітлювати послідовно.

Без взаємодії зі ЗМІ – створити успішні PR-кампанії для нового продукту можливо, але це буде довго та складно. Продумайте стратегію та послідовність матеріалів на будь-яку тематику разом з Deadline!

Терміново шукаємо експертів

Популярне
Останнє
Про Deadline пишуть

Безкоштовні уроки PR поштою?

Про PR та медіа для бізнесу
і окремих фахівців

Вже підписались: 29854

Створюйте цiкавi статтi в медiа Украiни!