pixel mautic

Deadline - сервіс №1 для журналістів в Україні. Дізнайтесь як ми допомагаємо журналістам і як це працює для експертів чи піарників.

Deadline Блог - сервіс №1 для журналістів України
Главная > Блог > Уроки піар > Шпигунські штучки: звідки журналісти отримують інформацію про компанію чи особу

Шпигунські штучки: звідки журналісти отримують інформацію про компанію чи особу

Уроки піар

Шпигунські штучки: звідки журналісти отримують інформацію про компанію чи особу

11.03.2019 8216

При підготовці сюжету для телебачення або статті для газети чи журналу журналісти використовують принаймні 5 джерел інформації.

Спiкер

Карина Крупенченкова

Про автора:

Член НСЖУ, член Международной федерации журналистов, PR-менеджер со стажем более 10 лет, из них не менее 4 лет в журналистике. Автор статей о криптовалютах и блокчейне, корреспондент MMR, Журналист Украины, в 2014-2015 главред журнала о медицине. В 2013 году вывела в призеры газету фонда Ахметова в ранг “Лучшее корпоративное медиа Украины”. Знаю много о работе редакций и медиа в Украине. 2017-2019 редактор Deadline. Пожалуйста, не стесняйтесь ко мне обратиться.

При підготовці сюжету для телебачення або статті для газети чи журналу журналісти використовують принаймі 5 джерел інформації. Власники бізнесу іноді дивуються, звідки медіа отримали ту чи іншу інформацію, бо вони не казали про це в інтерв'ю або у письмовій відповіді. Отже, ми розповімо, звідки журналісти отримують меседжі та як контролювати джерела інформації, щоб недопустити розповсюдження комерційної таємниці.

Підготовка журналістського матеріалу триває кілька днів. За цей час журналіст повинен поспілкуватися з 3-4 джерелами інформації, знайти документальне підтверждення інформації тощо. Але, якщо конкуренти планують потопити бізнес та використати усі можливості чорного піару, то професійний журналіст зможе обробити 20-30 джерел інформаціїї та знайти компромат на вас або бізнес. Тому сьогодні прес-служби мають пильно стежити за інформаторами, регламентувати інформаційну політику для підприємства, яка буде контролювати виток інформації.


Отже розглянемо основні джерела інформації, які використовують журналісти під час підготовки журналістського матеріалу.

1. Офіційне інтерв'ю, запит

Першим джерелом інформації для журналіста буде сам власник бізнесу чи керівник. У першу чергу журналіст буде намагатися отримати офіційний коментар, який потім буде ретельно перевірений, щоб знайти помилки чи відверту брехню у мові спікера. Тому готуватися до інтерв'ю з журналістом треба дуже ретельно.

Що робити

  • запитайте у журналіста перелік питань, які будуть задані, та допоможіть піар-фахівцю підготувати відповіді;
  • перевірте публікації, які вже вийщли, за останні 5 років та прочитайте відповіді, які ви давали раніше. Перевірте, чи співпадають відповіді на питання, які ви давали раніше, з тими, що ви готуєтесь озвучити найближчим часом. Якщо відповіді відрізняються, то поясніть чому.
  • якщо ви оперуєте числами та фактами, то надайте журналісти докази. Це можуть бути витяг зі звіту, офіційни листи, які не становлять комерційну таємницю, тощо.
  • попередьте своїх заступників про візит журналістів та підготуйте можливі уточнення. Адже журналіст може задавати додаткові питання під час розмови.
  • піар-менеджер повинен бути присутній під час запису інтерв'ю, а також контролювати хід запису. Якщо ви не знаєте віповіді на певне питання, то піар-менеджер повинен записати його та надіслати відповідь журналісту пізніше.

Чого не потрібно робити

  • кажіть саме те, що ви хочете сказати. Не треба заглиблюватися у роздуми. Кожне слово, яке було сказане вами під час інтерв'ю, сприймається, як офіційна позиція компанії;
  • не треба погано казати про конкурентів, навіть якщо камери вимкнені. Пам'ятайте, що журналісти можуть використовувати секретні інструменти запису інформації;
  • не тікайте від питань та не кажіть грубощів журналістам, навіть якщо вони намагаються провокувати вас.

2. Ваші працівники

Журналісти у 90% випадків захочуть поговорити з працівниками, щоб зрозуміти, як працює компанія та чи задоволені працівники умовами праці. Перешкоджати комунікації не варто, а от підготуватися потрібно.

Що робити

  • вашому піар-менеджеру слід ознайомити кожного співпрацівника з інструкціями та положеннями інформаційної політики взагалі. Документ відповідає на питання, хто може давати інформацію, кто має право давати коментарі журналістам, про що можна казати, а які теми є комерційною таємницею та інше;
  • попередьте завчасно працівників, що журналісти можуть брати у них коментарі. Люди повинні бути готові для розмови й не тікати від камер.

Чого не потрібно робити

  • не лякайте працівників та не намагайтеся приховати їх від журналістів. Будьте впевнені, що якщо співробітники захочуть "злити" інформацію, вони зроблять це й за межами компанії;
  • не контролюйте кожне слово працівника. Довірте цю работу професійному піар-менеджеру.

3. Місцева влада

Органи місцевої влади знають все та про всіх. Тому журналісти обов'язково завітають до міського голови за коментарем. Якщо ваш піар-фахівець побудував гарні стосунки з міською владою, то вам нічого хвилюватися.

Що робити

Проінформуйте міську владу про можливий візит журналістів та надішліть питання, про які ви будете говорити з журналістами.

Чого не потрібно робити

Точно не слід погрожувати представникам міської влади, благати не давати коментар, чи намагатися щезнути у цей день з міста. 

Рекомендуємо також
Тяп-ляп. Как подготовить спикера к публичному выступлению в СМИ
14.06.2018 8332
Тяп-ляп. Как подготовить спикера к публичному выступлению в СМИ
Как правильно
19.04.2018 23429
Как правильно "обниматься" с органами государственной власти - GR

Інші джерела інформації:

  • контролюючі органи влади;
  • конкуренти;
  • клієнти;
  • інвестори, банківські заклади;
  • постійні покупці;
  • відкриті джерела інформації (форуми, відгуки тощо);
  • соціальні мережі (акаунт компанії, акаунти власників, працівників, керівництва);
  • публікації в інших ЗМІ, у тому числі архівні публікації;
  • коментарі лідерів думок у вашій галузі;
  • архівні матеріали, у тому числі судові справи, адміністративні та кримінальні порушення.

Коли компанія працює над створенням іміджу, потрібно звертатися до професіоналів, які зможуть будувати відносини не тільки з медіа, але й з іншими контрагентами, які так чи інакше впливають на імідж бізнесу.

Менеджер Deadline може працювати на Вас

Керуємо репутацією компанії або персони:

  • Повноцінний аутсорсинг завдань
  • Моніторинг ЗМІ та аналітика
  • Ефективніше ніж штатний піарник
Детальнiше

 

Терміново шукаємо експертів

Популярне
Останнє
Про Deadline пишуть

Безкоштовні уроки PR поштою?

Про PR та медіа для бізнесу
і окремих фахівців

Вже підписались: 29854

Створюйте цiкавi статтi в медiа Украiни!