pixel mautic

Deadline - сервіс №1 для журналістів в Україні. Дізнайтесь як ми допомагаємо журналістам і як це працює для експертів чи піарників.

Deadline Блог - сервіс №1 для журналістів України
Главная > Блог > Приватна думка > Фейки vs. Реальна інформація: 7 порад для захисту

Фейки vs. Реальна інформація: 7 порад для захисту

Приватна думка

Фейки vs. Реальна інформація: 7 порад для захисту

12.09.2019 9385

Як розпізнати справжню інформацію від вигаданої та кому потрібні фальсифікації — дізнавалась редакція Deadline.

Спiкер

Анастасія Олексюк

Про автора:

Працювала репортеркою на телеканалі UA:Суспільне, інтерв’юеркою в онлайн-виданні Марічка News, кореспонденткою на сайті Ostroh.info. Учасниця міжнародних та всеукраїнських журналістських і культурних проектів. З 2017 року PR-менеджерка всеукраїнського літературно-перекладацького фестивалю TRANSLATORIUM. З серпня цього року - редакторка Deadline.com.ua.

В стрічі новини щоденно зустрічаються статті сумнівного інформаційного наповнення. Часто, відрізнити справжню інформацію від вигаданої неможливо. Тому-що фейкові новини будуються за стандартною схемою журналістського матеріалу:

  • Інфопривід
  • Дані у цифрах
  • Коментарі від фахівців 
  • Візуалізація інформації 

Фейки бувають як розважального, так і негативного характеру. Розповідає PR-консультант та засновник "Гетьман Медіа Холдинг" Дмитро Єгоров. За його словами, фейки "зі злим умислом" можуть погіршити репутацію політика чи бізнесмена, "збити" ціни акцій або спровокувати паніку серед клієнтів. Так, за словами експерта, минулі топ-менеджери “Приватбанку” нарахували сім хвиль інформаційних атак на банк до його націоналізації, що призводило до паніки і зняття по півтора мільярдів гривень на день. Чи була тоді інформація про закриття-банкротство-кризу “Приватбанка” фейковою? Вочевидь так, якщо банк все одно продовжував працювати. Чи “допомагали” цій інформації поширитись? Також очевидно, якщо вона охоплювала такі великі маси людей.

З цим погоджується також і креативний директора NGN.agency Станіслава Стояцького, бо фейкові новини переслідують такі цілі:

  • Збільшення монетизації трафіку / переглядів на сайтах, пабліках у соціальних мережах, Телеграм-канали; 
  • Змінення особистої думки / суспільного ставлення до певної теми на користь замовника інформації;
  • Створення позитивних фейків для отримання "кредиту довіри" від аудиторії, які конкуруватимуть з іншими фейкоми новини у певній тематиці.

Розповсюдження фейків 

Посилання на фейкову новину розповсюджують друзі у Фейсбуці чи Твіттері. Їх публікують улюблені пабліки у Телеграм-каналі. Проконтролювати швидкість розповсюдження інформації у соціальних мережах складно, оскільки захист на цих платформах мінімальний. Дуже часто, фейкові новини публікують ЗМІ на своїх сайтах. 

Як вберегти себе від фейків: 7 порад від експертів 

  1. Окресліть власні джерела інформації: топ-ЗМІ, топ-блогери, лідери думок; 
  2. Перевіряйте інформацію через авторитетні ЗМІ або спеціальні групи у соціальних мережах;
  3. Шукайте протилежні погляди на інформацію;
  4. Не довіряйте “сенсаційним” заголовкам;
  5. Контролюйте розповсюдження фейків на сторінках друзів та знайомих. Для цього можна використовувати хештег #Антифейк;
  6. Ставтесь до всієї інформації скептично; 
  7. Критично мисліть. 

Редакція Deadline додає: у мережі тримається тенденції розповсюдження фейкової інформації через фотографії та відео. Фейкові зображення піддаються монтажу та видозміненню через графічні редактори. Перевірити зображення можна за допомогою Google.

Рекомендуємо також
Оперируйте фактами: как избежать ошибок в общении с журналистами
29.06.2018 8945
Оперируйте фактами: как избежать ошибок в общении с журналистами
Фейковые новости в соцсетях вытесняют реальные
31.07.2018 8283
Фейковые новости в соцсетях вытесняют реальные

Чим загрожують фейки 

Розважальні чи маніпулятивні фейки впливають на розповсюдження важливої суспільної інформації. Такі новини заважають робити власні висновки про ту, чи іншу подію. Вони, часто, спонукають до агресивних чи небезпечних дій.

Звичайно, фейк про лікування якоїсь серйозної хвороби зашкодить вам більше, ніж фейк про письменника давніх часів. Але все одно вам для життя потрібні факти, а не ілюзії. 


Доступ до чесної інформації — це можливість бачити реальну картину світу. Читайте тільки перевірену інформацію. Deadline допомагає 

Терміново шукаємо експертів

Популярне
Останнє
Про Deadline пишуть

Безкоштовні уроки PR поштою?

Про PR та медіа для бізнесу
і окремих фахівців

Вже підписались: 29854

Створюйте цiкавi статтi в медiа Украiни!