pixel mautic

Deadline - сервіс №1 для журналістів в Україні. Дізнайтесь як ми допомагаємо журналістам і як це працює для експертів чи піарників.

Deadline Блог - сервіс №1 для журналістів України
Главная > Блог > Уроки піар > Як написати новину, яку дійсно прочитають

Як написати новину, яку дійсно прочитають

Уроки піар

Як написати новину, яку дійсно прочитають

24.02.2018 17674

Новини актуальні в будь-який час. Вчора, сьогодні і завтра. Адже новина - це щось нове, то чого ми не знали раніше. Це інформація, яка не була відома широкому колу людей до її публікації. І правильно подати новину теж мистецтво. Тому що неправильне написання може знецінити навіть найцікавіший матеріал. Deadline зформулював прості поради щодо написання текстів.

Спiкер

Оксана Голышева

Про автора:

Предприниматель, блогер, пиарщик. Пишу о PR, журналистике, маркетинге, управлении проектами.

Новини актуальні в будь-який час. Вчора, сьогодні і завтра. Адже новина - це щось нове, то чого ми не знали раніше. Це інформація, яка не була відома широкому колу людей до її публікації. І правильно подати новину теж мистецтво. Тому що неправильне написання може знецінити навіть найцікавіший матеріал.

Ось кілька найбільш важливих порад для написання якісної замітки, яку захочуть прочитати:

  • для новини потрібні хороші фотографії, а якщо фото з місця подій немає, то як мінімум необхідно обрати відповідну темі картинку. Наприклад, один з популярних безкоштовних ресурсів із якісними фото Freepik. Автори дозволяють вільно використовувати фото контент навіть у комерційних цілях.
  • писати новину потрібно швидко. Найкраще, коли замітка готова до кінця заходу. Адже стара новина - це вже не новина.
  • потрібно вирішити, про що буде новина, і триматися конкретної теми. Не можна починати з однієї новини, а закінчувати іншою.

Тепер приступимо до написання.

У вашій новині людина повинна знайти для себе відповіді на питання: хто, що, коли, де, чому, як. Хто був головним спікером, організатором, гостем. Що відбувалося. Коли це відбувалося. В якому місці, місті, країні. Чому або з якою метою відбувся захід. Як це відбувалося, як реагували присутні і т.д. Перш ніж публікувати новину, перечитайте її. Чи знайде читач для себе відповіді на ці шість простих питань? Або він побачить тільки ваші особисті погляди на подію? Новинна замітка - це не ваші особисті погляди і міркування. Це гола правда, прочитавши, яку, людина зможе скласти свою думку.

Існує також так званий «скелет» замітки. Він істотно спрощує життя недосвідченим кореспондентам і громадським журналістам.

  1. Тема, що чіпляє читача. Є різні види заголовків, але загальна їх риса одна: вони всі чіпляють читача з першого погляду. У них є підмет і присудок.
  2. Лід - лідируюча думка / новина. Те саме про що буде вся ваша замітка.
  3. Подробиці новини - це подробиці тієї події, про який ви писали в ліді. Це може бути час, місце, кількість гостей та інше.
  4. Думки та коментарі. Коментарі організаторів і учасників без сумніву зроблять вашу замітку більш живою та цікавою. Тільки не переробляйте слова коментаторів до НЕ впізнавання. Їх мова може бути простою, а може бути з вадами. Але це їх мова. Її не можна переробляти. В розумних межах цензури звичайно. Доречі. Пишіть навіть погані коментарі. Вони будуть викликати до вас, як до автора, ще більше довіри.
  5. Довідка. Якщо у вашій новини ви говорите про якісь не зовсім зрозумілих для простого читача речах або персонах, напишіть про це. Дайте визначення, щоб у читача не залишилося ніяких питань.

Це основні правила написання новини, які допоможуть вам правильно викласти подію і залучити читача. Іноді «скелет» може змінюватися в залежності від погляду журналіста або отриманої інформації. Це не догма, якій потрібно строго триматися, а маяк, який допомагає вам не загубитися в морі думок і ідей.

Розміщуйте новини компанії в ЗМІ щоденно разом з Deadline.com.ua.

Менеджер Deadline може працювати на Вас

Керуємо репутацією компанії або персони:

  • Повноцінний аутсорсинг завдань
  • Моніторинг ЗМІ та аналітика
  • Ефективніше ніж штатний піарник
Детальнiше

Терміново шукаємо експертів

Популярне
Останнє
Про Deadline пишуть

Безкоштовні уроки PR поштою?

Про PR та медіа для бізнесу
і окремих фахівців

Вже підписались: 29854

Створюйте цiкавi статтi в медiа Украiни!