pixel mautic

Deadline - сервіс №1 для журналістів в Україні. Дізнайтесь як ми допомагаємо журналістам і як це працює для експертів чи піарників.

Deadline Блог - сервіс №1 для журналістів України
Главная > Блог > Уроки піар > Небезпечне виробництво. Віртуальний тур, як альтернатива прес-туру журналістам

Небезпечне виробництво. Віртуальний тур, як альтернатива прес-туру журналістам

Уроки піар

Небезпечне виробництво. Віртуальний тур, як альтернатива прес-туру журналістам

14.03.2019 8423

Віртуальний прес-тур - це зовсім новий формат піар-заходів. Як організувати віртуальний прес-тур, розповімо нижче.

Спiкер

Карина Крупенченкова

Про автора:

Член НСЖУ, член Международной федерации журналистов, PR-менеджер со стажем более 10 лет, из них не менее 4 лет в журналистике. Автор статей о криптовалютах и блокчейне, корреспондент MMR, Журналист Украины, в 2014-2015 главред журнала о медицине. В 2013 году вывела в призеры газету фонда Ахметова в ранг “Лучшее корпоративное медиа Украины”. Знаю много о работе редакций и медиа в Украине. 2017-2019 редактор Deadline. Пожалуйста, не стесняйтесь ко мне обратиться.

Віртуальний прес-тур - це спеціальний піар-захід, в рамках якого журналісти мають можливість ознайомитися з виробництвом завдяки технології доповненної та віртуальної реальності. Такі тури стануть реальною можливістю ознайомитися з небезпечним виробництвом, наприклад, на вугільних чи уранових шахтах, атомних електростанціях тощо. Як організувати віртуальний прес-тур, розповіли експерти.

Спикер - Angelina Shatrovskaya

Евгения Шаленко, засновник комунікативної агенції Famous, розповідає, що ідея віртуального туру дуже свіжа і має масу оптимізаційних переваг перед традиційним прес-туром. Ось тільки декілька переваг віртуального прес-туру:

  1. Не треба організовувати прийом і супровід журналістів і переживати за те, щоб прийшла потрібна кількість журналістів.
  2. У віртуальному турі сама компанія вибудовує що і як показувати згідно сценарію.
  3. Це досить оперативний метод доставки потрібної інформації всім журналістам.
  4. Це новаторський підхід на сьогоднішній день.

Складність віртуального туру може бути тільки у вартості його створення. 

Враховуючи те, що діджитал каналів в pr-комунікаціях зараз дуже багато і вони стрімко розвиваються, то використання віртуальних турів досить різноманітно. Це власні діджитал канали бізнесу: сайт, соціальні мережі. Більш того, для журналістів можна створити окремий тур і розіслати його замість звичного і застарілого прес-релізу. У ситуаціях кризових pr-комунікацій віртуальний тур навіть може бути більш інформативним, ніж новина або прес-конференція.

Як створювати віртуальний прес-тур

Для створення ефективного віртуального туру необхідно з самого початку визначити його мету, аудиторію і канали поширення. Другим етапом буде визначення технології для створення туру: VR, AR або просто відео. Залежно від обраної технології і відповідей на початкові питання про тур, формується ТЗ для його створення. Ну і третім важливим моментом буде вибір виконавця, так як від цього буде залежати якість реалізації. 

                         

На сьогоднішній день в Україні не проводять віртуальних прес-турів, але ідея дуже і дуже хороша. Тому чітких алгоритмів і правил поки немає. Ясна річ, що даний тур повинен відповідати на найцікавіші для журналістів питання і повинен відрізнятися від звичайного віртуального туру, метою якого є продаж "продукту".

Олександр Ганієв, головний редактор журналу "Академия гостеприимства" ділиться практикою, яка говорить про те,  що при підготовці прес-туру дуже важливо дати "правильну" інформацію журналістам. На жаль, не всі сучасні журналісти обтяжують себе написанням унікального матеріалу про подію у прес-турі. У цьому не тільки їх вина. Іноді їх ритм і обсяг роботи і вимоги керівництва просто не залишають місця для творчості.  

Інформаційний конвеєр вимагає "швидко" і "часто". До того ж, від обсягів інформації, що поставляється, залежить зарплата.

Буває так, що журналісти особливо не вчитуються в прес - релізи, перебуваючи в упевненості, що організатор сам напише все необхідне. Скористайтеся цим! Вкладіть у свій прес-реліз всю важливу для інформацію, не сподіваючись що журналіст сам здогодається написати про це. Технічні можливості зараз дозволяють створювати унікальні презентаційні продукти. Але це не виключає людського фактора. Якщо ви проведете журналістів за маршрутом 3-D ролика "в реалі" і попросите додати до релізу їх власні враження, є впевненість, що частина з них напише кілька слів про свої враження. Це додасть унікальності тексту релізу.

Deadline допомагає.

Терміново шукаємо експертів

Популярне
Останнє
Про Deadline пишуть

Безкоштовні уроки PR поштою?

Про PR та медіа для бізнесу
і окремих фахівців

Вже підписались: 29854

Створюйте цiкавi статтi в медiа Украiни!