pixel mautic

Deadline - сервіс №1 для журналістів в Україні. Дізнайтесь як ми допомагаємо журналістам і як це працює для експертів чи піарників.

Deadline Блог - сервіс №1 для журналістів України
Главная > Блог > Iнфопривід > НСЖУ виступає проти спеціального «законодавства про стандарти новин»

НСЖУ виступає проти спеціального «законодавства про стандарти новин»

Iнфопривід

НСЖУ виступає проти спеціального «законодавства про стандарти новин»

13.11.2019 8706

Натомість, в НСЖУ пропонують посилити роботу Комісії з журналістської етики та створити умови для економічної незалежності українських медіа на державному рівні.

Спiкер

Анастасія Олексюк

Про автора:

Працювала репортеркою на телеканалі UA:Суспільне, інтерв’юеркою в онлайн-виданні Марічка News, кореспонденткою на сайті Ostroh.info. Учасниця міжнародних та всеукраїнських журналістських і культурних проектів. З 2017 року PR-менеджерка всеукраїнського літературно-перекладацького фестивалю TRANSLATORIUM. З серпня цього року - редакторка Deadline.com.ua.

Національна спілка журналістів України виступає проти ініціативи президента України Володимира Зеленського розробити й прийняти спеціальне «законодавство про стандарти новин», який внесений на розгляд Верховної Ради до 31 грудня 2019 року, коментує Ліна Кущ, перший секретар НСЖУ.

В спілці журналістів вважають, що цей закон — шлях до цензури та інших форм тиску на журналістів з боку влади.

Всі медіа, зареєстровані відповідно до чинного законодавства, сьогодні працюють у правовому полі України й повинні дотримуватися законів. У тому числі – не припускатися закликів до повалення конституційного ладу, до порушення територіальної цілісності України, до дискримінації громадян за ознакою статі, національності, кольору шкіри, релігії тощо. І якщо влада вважає, що якісь ЗМІ сьогодні порушують закони в цій частині, — у неї достатньо повноважень, щоб відреагувати. Також Цивільний кодекс передбачає процедуру захисту честі й гідності особи, яка вважає, що проти неї оприлюднено неправдиву інформацію.

Ліна Кущ

Національна спілка журналістів України


Для того, щоб зміни в медіаполі були відчутними, влада повинна не залякувати журналістів кримінальною відповідальністю або податковими перевірками, а створювати умови для економічної незалежності українських медіа, додає Ліна Кущ. За її словами, ЗМІ які залежать від аудиторії неможливо повпливати. 

Це єдиний шлях оздоровлення медіапростору. Проте сьогодні ми не бачимо кроків від влади в цьому напрямі, натомість бачимо прагнення посилити контроль та ручне керування в цій сфері. Це може призвести до того, що журналісти (особливо в небагатих локальних ЗМІ) стануть обережнішими у висловлюваннях або відмовляться висвітлювати певні конфліктні теми.

Ліна Кущ

Національна спілка журналістів України


За словами Ліни Кущ, сьогодні також існує проблема численних порушень Кодексу етики українського журналіста. Але виконання положень Кодексу — добровільна справа кожного окремого журналіста. Вирішення проблеми на дотримання або недотримання етики журналіста лежить у площині саморегуляції журналістської спільноти, а не в площині посилення кримінального законодавства. Тому, можливо, потрібно посилити Комісію з журналістської етики.

В НСЖУ кажуть, що будь-які законодавчі новації у сфері медіа повинні проходити широке обговорення не віртуально, а оффлайн: під час зустрічей з журналістами в усіх регіонах. Спілка журналістів готова організувати такі зустрічі представників медіа із розробниками «закону про новини».

Нагадаємо, 8 грудня вийшов Указ президента України №837 в якому винесені пункти про врегулювання діяльності засобів масової інформації України. Законопроєкт включає положення про стандарти новин, механізми поширення неправдивої інформації, перекручення або її спростування. Також, у проєкт внесені пункти про заборону фізичним і юридичним особам володіти або фінансувати медіа в Україні й посилити відповідальність за порушення законодавства про інформацію, пише LB.ua

Терміново шукаємо експертів

Популярне
Останнє
Про Deadline пишуть

Безкоштовні уроки PR поштою?

Про PR та медіа для бізнесу
і окремих фахівців

Вже підписались: 29854

Створюйте цiкавi статтi в медiа Украiни!