16:09 2018.04.04

Напис на молочній продукції «3 ЧИСТИХ КАРПАТ» вводив споживачів в оману

Львівське тервідділення АМКУ рекомендувало ТОВ «Молочна компанія «Галичина» припинити порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Так, до органу Комітету звернувся громадянин України, який помітив, що на упаковках молочної продукції ТМ «Галичина» міститься овальний білий малюнок, на якому зображено три зелені сосни та надпис «З ЧИСТИХ КАРПАТ», проте виробник та адреса потужностей виробництва знаходяться у Волинській області, а саме за адресою ПАТ «Ковельмолоко».

Саме цей факт, на думку заявника, і вводить споживачів в оману, які завдяки напису «З ЧИСТИХ КАРПАТ» можуть вважати, що сировина (молоко), з якої виготовлено продукцію походить з Карпатського регіону.

У свою чергу львівські антимонопольщики під час розгляду цієї заяви з’ясували, що ТОВ «Молочна Компанія «Галичина» у період з 01.01.2016 по 05.12.2017 не здійснювало закупівлю сировини (молока), з якої виготовлено продукцію, в населених пунктах, які мають статус гірських, а також не здійснювало технологічно відокремлену переробку молока, яке закуповується у постачальників, залежно від території заготівлі молока з метою подальшого використання певного молока для виробництва певних видів продукції чи продукції певних торгових марок.

Таким чином, як зазначає тервідділення АМКУ, ТОВ «Молочна компанія «Галичина» може посилити конкурентну позицію та отримати неправомірні переваги в конкуренції не завдяки власним досягненням, а шляхом поширення неправдивих відомостей щодо території походження сировини (молока), з якої виготовлено продукцію.

Відповідно такі дії були кваліфіковані органом Комітету як такі, що містять ознаки порушення, передбаченого статтею 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, яка є неправдивою через спосіб її викладення, що може ввести в оману споживачів та вплинути на їх наміри щодо придбання саме цієї продукції.

Тепер ТОВ «Молочна компанія «Галичина» має 6 місяців для розгляду рекомендацій тервідділення АМКУ та припинення вказаного порушення.

рішення тервідділення АМКУ