pixel mautic

Что нового в бизнесе пользователей Deadline?
Каждый понедельник рассказываем про это журналистам Украины!

Чтобы прочитать релиз или бесплатно разместить свой:

15:27 2019.04.08
star_border Добавить в избранное

Як зросли ціни на м'ясо в Україні за останній рік

Яйця курячі, м'ясо куряче, свинина та яловичина – продукти, які входять до споживчого кошика ледь не кожного українця.
Однак, як уже, певно, неодноразово помічали споживачі, ціни на вказані продукти мають тенденцію різко і непередбачувано підніматись не внаслідок певних економічних чинників, а у зв’язку з прийдешніми святами.

Оскільки ж наближається Великдень, і, відповідно, очікується чергове традиційне підвищення цін, то ми і вирішили провести своєрідний аналіз – порівняти ціни на яйця курячі, м'ясо куряче, свинину та яловичину у 2018 та у 2019 роках.

  Яйця курячі

Так, за обсягами виробництва яєць курячих основними учасниками цього ринку є: сукупна частка трьох найбільших промислових груп-учасників ринку («Авангард», «Овостар Юніон» і «Інтер-Агросистеми»), що становить 46,61%.

За інформацією Антимонопольного комітету України, вітчизняний ринок яєць є експортоорієнтованим з тенденцією до збільшення обсягів експорту, проте одна із основних проблем цього ринку - це сезонні коливання попиту та пропозиції, і, відповідно, цін на продукт.

За інформацією Союзу птахівників України в січні 2019 року виробництво курячих яєць збільшилось на 4,8%.

А за інформацією Державної служби статистики, в порівнянні з 2018 роком, у лютому 2019 року ціна на яйця курячі в цілому по України знизилась на 13,09%.

Але серед регіонів є і «лідери», де навпаки ціна на яйця зросла на 6,5%.

Як видно з діаграми, в лютому 2019 року найнижчі ціни на яйця були в Тернопільській області (21,07 грн.), а найвищі – в Харківській області (28,45 грн.). Ціни залишились незмінні в Вінницькій області (22,24 грн.).

У свою чергу, як повідомляє ІА «УНІАН», аналітики компанії Pro-Consulting відзначають, що зниження цін пов'язане зі збільшенням обсягів виробництва, що зумовлено значним зростанням продуктивності курей-несучок. Експерти прогнозують, що в найближчі п'ять років в Україні очікується стабілізація ситуації на ринку яєць з поступовим збільшенням промислового виробництва.

Проте ситуацією на ринку яєць курячих зацікавився і Антимонопольний комітет України, який у квітні 2018 року оголошував про дослідження ринків курячого м’яса і яєць, але, на жаль, у звіті за 2018 рік, який нещодавно опублікував Комітет, про результати зазначеного дослідження не було сказано ні слова.

  М'ясо куряче

За обсягами реалізації м’яса курячого найбільшими учасниками ринку є: ПАТ «Миронівський хлібопродукт» частка якого на ринку становить 38%, ТОВ «Комплекс агромарс» - з часткою в 12% та ТОВ «Агро-Овен» – з часткою в 6%.

Як, повідомляє Союз птахівників України, наша держава є одним зі світових топ-гравців у сегменті м'яса курячого. У минулому році українські компанії експортували 326,7 тис. т курятини загальною вартістю 506,6 млн дол.

ТОП-споживачами української курятини є Нідерланди, Ірак, Саудівська Аравія і Словаччина. У минулому році країни купували в більшій мірі українські морожені курячі тушки.

За інформацією ж Державної служби статистики, в порівнянні з 2018 роком, у лютому 2019 року ціна на куряче філе в цілому по України зросла на 16,07%.

По регіонам найвища ціна на куряче філе була в Херсонській області та становила – 112,19 грн., найнижча в Черкаській області – 96,63 грн.

Так, «лідерами» по найбільшому зростанню цін є Херсонська область – ціни зросли на 21,33%, м. Київ – 20,26% та Закарпатська область – 19,14%.

У свою чергу, за інформацією, яка була викладена в звіті Антимонопольного комітету України за 2018 рік, з точки зору споживача, м’ясо куряче є взаємозамінним товаром із м'ясом свинини та яловичини, тому з огляду на вказане, Комітет розпочав аналіз ринків м’яса свинини та яловичини з метою отримання актуальної інформації щодо стану конкуренції на ринку цих видів м’яса та оцінки їх впливу на ринок м’яса курячого.

 Свинина

Як повідомляє Асоціація «Свинарі України», обсяги виробництва м’яса свиней сільськогосподарськими підприємствами продовжує відновлюватись: у січні-лютому 2019 року вітчизняні виробники свинини покращили доробок на 6% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Протягом цих місяців промислові виробники свинини реалізували на забій 732,4 тис. свиней - це більш ніж на 38 тис. голів, ніж в 2018 році.

Проте, експерти компанії Pro-Consulting прогнозують помірне зростання цін на м'ясо в 2019 році, посилаючись на тенденції світового ринку і зростання собівартості утримання худоби.

За інформацією Державної служби статистики, в порівнянні з 2018 роком, у лютому 2019 року ціна на свинину в цілому по України зросла на 4,61%.

Але є області, де навпаки ціна на свинину в лютому 2019 року, в порівнянні з лютим 2018 року, знизилась на 5,7% або була стабільною (Тернопільська область та Закарпатська область, відповідно).

Найбільше зростання цін відбулося в Донецькій області – на 14%, Чернівецькій області – 9,18% та в Харківській області – 8,5%.

Яловичина

За повідомленням УНН, в 2018 році споживання яловичини в Україні скоротилося на 4,7%. Відповідно, у мінус пішло і виробництво цього виду м'яса.

За 11 місяців 2018 року вітчизняні підприємства виробили на 2,9% м’яса менше, ніж у 2017 році. При цьому, імпорт яловичини зріс на 23,7%. Експорт яловичини у звітному періоді збільшився на 5%.

Проте за інформацією Державної служби статистики, в порівнянні з 2018 роком, у лютому 2019 року ціна на яловичину в цілому по України зросла на 6,7%.

Однак, незважаючи на здорощення яловичини, в Тернопільській області все навпаки - спостерігається, в порівнянні з 2018 роком, зниження ціни на 7,8%.

Найбільше зросла ціна на яловичину в Донецькій (16,6%), Чернівецькій (16%) та Луганській (10%) областях.

Отже, ціни на яловичину найвищі порівняно з іншими видами м’яса. Саме тому споживачі м’ясної продукції надають перевагу купівлі м’яса птиці, яке за ціною є значно дешевшим.

Тому все ж найпопулярнішим та найдешевшим видом м'яса в Україні залишається м'ясо куряче.

Ясна річ, що спрогнозувати остаточну вартість м’яса не так просто, як хотілося б, однак експерти, які здійснюють прогнозування світового ринку м'яса, все ж таки очікують на глобальне зростання цін, що не буде пов’язане зі святами.

Зниження цін на яйця курячі безумовно радує та вселяє надію на те, що на ці свята ціни не підвищяться, однак все можливо і тому не будемо загадувати наперед.


Діаграми за посиланням

https://adslegal.com.ua/yak-zrosly-tsiny-na-myaso-v-ukrayini-za-ostannij-rik/


Контактное лицо