10:38 2019.03.11

В складі продукції «Ікра осетрова» та «Ікра горбуші» ікри не було

Харківське тервідділення АМКУ надало ТОВ «КАПСУЛАР» обов’язкові для розгляду рекомендації.

Так, з квітня 2015 року ТОВ «КАПСУЛАР» здійснює виробництво та реалізацію продукції «Ікра осетрова» ТМ ADMIRALSKA та «Ікра горбуші» ТМ ADMIRALSKA.

Однак харківські антимонопопльщики проаналізувавши етикетки вказаної продукції прийшли до висновку, що товариство вводило споживачів в оману, шляхом повідомлення неточних відомостей про продукт.

А саме, як зазначають у відомстві, на верхній частині етикетки продукції великими білими літерами на червоному фоні міститься назва «ІКРА», в центральній частині великими жовтими літерами міститься назва торгової марки «ADMIRALSKA», нижче зображена риба сімейства лососевих (осетрових) під якою міститься напис середніми білими літерами «ГОРБУШІ» («ОСЕТРОВА»).

Однак, до складу «Ікра осетрова» ТМ ADMIRALSKA та «Ікра горбуші» ТМ ADMIRALSKA не входила ікра з осетрових та лососевих риб. Як вказано на контретикетках в інформації про склад – до складу входили м'ясо осетрових риб чи лососевих риб (горбуші) (не менше 1,5 %) та ароматизатор «ікра чорна», барвник натуральний (рослинне вугілля) і ароматизатор «ікра червона», барвники натуральні (бета каротин, кармін).

У свою чергу тервідділення АМКУ також провело опитування потенційних споживачів з метою з’ясування можливості введення їх в оману і за результатами опитування з’ясувалось, що 87,2 % респондентів придбали б продукцію «Ікра осетрова» ТМ ADMIRALSKA чи «Ікра горбуші» ТМ ADMIRALSKA, сприймаючи цю продукцію як справжню ікру риб сімейства осетрових/лососевих з огляду на інформацію розміщену на етикетках.

Таким чином розміщення на продукції написів «ІКРА ОСЕТРОВА» та «ІКРА ГОРБУШІ», зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, може стимулювати зацікавленість споживачів до придбання продукції, виробником яких є ТОВ «КАПСУЛАР» і може поставити його у більш вигідне становище стосовно інших суб’єктів господарювання.

А тому ТОВ «КАПСУЛАР» може отримати неправомірні переваги у конкуренції, посилюючи свою конкурентну позицію не завдяки власним досягненням, а шляхом поширення інформації, що вводить в оману.

В результаті Харківське тервідділення АМКУ визнало, що дії ТОВ «КАПСУЛАР», які полягають у розміщенні на літографічній кришці та контретикетці продукції «Ікра осетрова» ТМ ADMIRALSKA та «Ікра горбуші» ТМ ADMIRALSKA написів «ІКРА ОСЕТРОВА» та «ІКРА ГОРБУШІ», неточних відомостей, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 15¹ Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману.

Також відомство рекомендувало товариству припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, та усунути причини цього порушення та умови, що йому сприяють.

рішення відомства