16:35 2018.10.29

Позначення «organic» може вводити в оману споживачів – АМКУ

Нещодавно Комітет надав п’ятьом суб’єктам господарювання обов’язкові для розгляду рекомендації стосовно припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної, у вигляді поширення неправдивої інформації.

Так, ТОВ «Арома Інтер Ойл», ТОВ «ТД ІМПЕРІЯ РА», ТОВ «Юнілайф.ПВ», ФОП Дячишин, ФОП Манік, неправомірно використовували у своїй господарській діяльності позначення «органічний», «органік», «organic».

Як зазначає відомство, фізичні або юридичні особи, що не занесені до Реєстру виробників органічної продукції (сировини), не мають права здійснювати виробництво органічної продукції та/або сировини.

Сам же Реєстр виробників органічної продукції (сировини), відповідно до Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», є відкритим та загальнодоступним. Доступ до нього є безоплатним і забезпечується шляхом його оприлюднення та підтримки в актуальному стані на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Також АМКУ наголошує, що використання на упаковці продукції написів, що дозволяють віднести продукцію до органічної, без дотримання вимог законодавства у сфері виробництва та реалізації органічної продукції (сировини) — забороняється.

Натомість, як встановив Комітет, ТОВ «Арома Інтер Ойл», ТОВ «ТД ІМПЕРІЯ РА», ТОВ «Юнілайф.ПВ», ФОП Дячишин, ФОП Манік не отримували дозволів на використання на упаковках своєї продукції позначення «organiс» від державних органів, наділених відповідною компетенцією. Тобто, вказані суб’єкти господарювання не здійснювали заходів щодо проходження процедури оцінки відповідності виробництва органічної продукції (сировини), не отримали відповідного документа про відповідність та не вживали заходів щодо включення їх до Реєстру виробників органічної продукції (сировини).

Відповідно, суб’єкти господарювання, які неправомірно використовують позначення «органічний», «органік», «organic» тощо, можуть посилити свою конкурентну позицію та отримати неправомірні переваги в конкуренції не завдяки власним досягненням, а шляхом поширення неправдивих відомостей щодо характеристик продукції.

І тому Антимонопольний комітет України рекомендував всім п’ятьом припинити дії з розміщення на їх продукції неправдивої інформації щодо органічних властивостей, зокрема, внаслідок обраного способу її викладення, шляхом відображення на упаковках продукції інформації про дійсні властивості продукції та/або її виробництво та усунути причини виникнення цих порушень.

рішення відомства