17:06 2018.07.12

Огляд основних проблем на ринку утилізації побутових відходів. Бути чи не бути поліетиленовим пакетам?

На сьогодні проблема утилізації твердих побутових відходів для України є дуже актуальною та значимою, оскільки наша країна є лідером серед європейських країн за кількістю відходів на душу населення. Водночас ситуація з їх утилізацією залишається на досить низькому рівні, що призводить до негативного впливу на навколишнє середовище та здоров’я людей.

Як зазначив Міністр екології та природних ресурсів, Остап Семерак, щороку в Україні в середньому утворюється близько 10 тонн відходів в розрахунку на одного мешканця, що в 2 рази більше від середнього показника в країнах ЄС. Загалом же в Україні накопичено близько 36 млрд тонн відходів – це понад 50 тис. тонн на 1 кв.км з яких лише 30% промислових відходів. Утилізується ж лише близько 4% побутових відходів.

За інформацією Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України, утилізація побутових відходів здійснюється на сміттєспалювальному заводі в м. Києві, а також експлуатуються сміттєспалювальна установка в м. Люботин, Харківської області та дві сміттєспалювальні установки в м. Харків.

У 20 населених пунктах працюють 25 сміттєсортувальних ліній: у м. Вінниця, смт Муровані Курилівці, с. Брище Луцького району Волинської області, м. Дніпропетровськ, м. Краматорськ, м. Запоріжжя, м. Біла Церква, м. Обухів, м. Буча, м. Ірпінь, смт Володарка Київської області, м. Кропивницький, м. Червоноград та с. Єлиховичі Львівської області, селах Абрикосове та Доброжанове Одеської області, м. Суми, м. Чернівці, с. Плебанівка Тернопільської області, м. Київ (6 сортувальних ліній).

Крім того, у 20 населених пунктах будуються сміттєсортувальні комплекси.

Однак, як зазначено в звіті Антимонопольного комітету України за результатами дослідження ринків послуг у сфері поводження з побутовими відходами, який був оприлюднений на сайті відомства в січні цього року, домінуючим способом поводження з побутовими відходами залишається їх вивезення та захоронення на полігонах та сміттєзвалищах.

В Україні налічується понад 5000 одиниць полігонів та сміттєзвалищ загальною площею понад 9 тис. га, з них 305 (5,6%) перевантажені, а 1646 одиниць (30 %) не відповідають нормам екологічної безпеки.

За експертними ж оцінками понад 99 % функціонуючих полігонів не відповідають європейським вимогам, і більшість з них вже працює в режимі перевантаження.

Крім того, у багатьох містах триває процес утворення несанкціонованих звалищ побутових відходів.

У свою чергу порядок надання суб’єктам господарювання дозволу на експлуатацію полігонів (сміттєзвалищ) з метою розміщення та сортування відходів не забезпечує прозорості. Внаслідок чого, ми маємо ситуацію, коли місцеві органи влади на свій розсуд надають дозволи тільки «обраним» підприємствам, створюючи цим таких собі «регіональних монополістів».

І тому через неналежну систему поводження з твердими побутовими відходами в населених пунктах, як правило у приватному секторі, щорічно виявляється понад 27,5 тис. несанкціонованих звалищ, що займають площу близько 1,2 тис. га.

Однак, що ж сприяє зростанню кількості відходів?

І тут перше місце посідають товари одноразового використання – поліетиленові пакети та пластикові упаковки, які є одними з основних забруднювачів у містах, адже зберігаються тривалий час і не піддаються біологічному розкладанню.

Задумайтесь, в Україні на одну людину щорічно припадає більше 500 викинутих поліетиленових пакетів!

Такі пакети використовуються протягом 20 хвилин, перш ніж їх викидають, а розкладаються вони більше 100 років.

З цієї причини вже понад 40 країн світу частково чи повністю заборонили або запровадили податок на використання поліетиленових пакетів.

До прикладу, Італія першою в Європі заборонила поліетиленові пакети, у Німеччині прийнято закон, який встановлює обов’язковий збір в 22 євроцента на кожен проданий пакет. Уряд Іспанії підписав ряд постанов і законів, спрямованих на зменшення використання поліетиленових пакетів.

Данія ввела податок для всіх магазинів, які давали клієнтам поліетиленові пакети.

В Румунії затверджений податок на поліетиленові пакети для виробників та імпортерів.

Повна заборона на використання поліетиленових пакетів діє у таких містах США, як Сан-Франциско, Окленд, Санта-Моніка, Портленд, а з недавнього часу і у Лос-Анжелесі.

Продавати покупцям пластикові пакети заборонили у двох австралійських штатах – Квінсленді та Західній Австралії.

Навіть Індійське бюро телеканалу National Geographic, на замовлення уряду країни, запустило рекламну кампанію з відмови від використання поліетиленових пакетів.

До речі, ми також, як то кажуть, «не пасем задніх»! Так, в травні цього року Київська міська рада прийняла рішення відповідно до якого, рекомендувала крупним торгівельним мережам пропонувати покупцям альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам.

Проте зазначене рішення носить лише рекомендаційний характер, адже органи місцевого самоврядування не мають права встановлювати заборону на обіг товарів, тому це питання повинно насамперед вирішуватись внесенням змін до законодавчих актів України.

До речі, в Україні ж законопроект, який забороняв виробництво, імпорт і розповсюдження одноразових пластикових пакетів, об’ємом менше 20 літрів і товщиною – менше 0,025 мм, був розроблений ще у 2012 році. Але, на жаль, прийняття відповідного законопроекту «зависло» у повітрі.

У жовтні 2015 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження полімерних пакетів». Але у висновках Головного науково-експертного управління було зазначено, що «такі заборони не вирішують існуючої в Україні проблеми знешкодження та утилізації твердих побутових відходів».

Без перебільшення можна сказати, що в найближчому майбутньому на нас чекає екологічна катастрофа, а тому все ж таки необхідно вже сьогодні прийняти «заборонні» закони та закріпити на законодавчому рівні проведення інформаційно-просвітницьких заходів серед населення щодо обмеження обігу полімерних пакетів тривалого розщеплення.