12:16 2018.03.26

Два товариства отримали штраф за завдання шкоди діловій репутації

Харківське тервідділення АМКУ оштрафувало ТОВ «АВТОТРАК СЕРВІС» та ТОВ «ТРАК МОТОРС» на 68 000 грн за вчинення порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Так, дії ТОВ «АВТОТРАК СЕРВІС» і ТОВ «ТРАК МОТОРС» полягали у розміщені на веб-сайті «truckmotors.com.ua» та у соціальних мережах Facebook та Вконтакте інформації щодо причетності ТОВ «МИР МАСЕЛ ЛТД» до підроблення і реалізації неякісних (контрафактних) моторних олив.

А саме працівники органу Комітету зафіксували наступну інформацію: «Будьте осторожны!! Компания «Мир Масел» была уличена в подделке моторного масла. 21.09.2016 года компания «TruckMotors» оформила заказ, после чего получила бочку (слева) контрафактного масла! Факты удостоверяющие подделку: Отсутствие маркировки. Бочка другого оттенка (темнее). Фиктивный сертификат (в 2015 г. компанию «ARAL» поглотила компания «BP». В сертификате, выданом в 2016г. указана компания «ARAL»). Компания «TruckMotors» заботится о вашем автомобиле и гарантирует качество используемых смазочных материалов» (мова оригіналу).

У свою чергу ТОВ «МИР МАСЕЛ ЛТД», на підтвердження якості моторних олив, надало копію сертифікату відповідності виданого ТОВ «ОРГАН З СЕРТИФІКАЦІЇ «ПРОМСТАНДАРТ», а також Постанову Основ’янського відділення поліції Слобідського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області про закриття кримінального провадження, відповідно до якої не було встановлено факту підроблення документів ТОВ «МИР МАСЕЛ ЛТД» та ТОВ «ОРГАН З СЕРТИФІКАЦІЇ «ПРОМСТАНДАРТ» і констатовано факт достовірності зазначених у Сертифікаті відомостей.

Однак, як вказало ТОВ «МИР МАСЕЛ ЛТД», така інформація, розміщена його конкурентами, вплинула на динаміку реалізації продукції і на ефективність співпраці з інвесторами, а також змусила працівників товариства проводити додаткову роз’яснювальну роботу з клієнтами.

Зі свого боку тервідділення АМКУ провело опитування споживачів, за результатами якого було встановлено, що 78 % респондентів у разі необхідності придбання автомобільного масла (оливи), не придбають його у суб’єкта господарювання щодо якого в соціальних мережах розповсюджувалась інформацію про реалізацію ним підробленого (контрафактного) автомобільного масла (оливи).

Таким чином, як визначили харківські антимонопольщики, поширення таких неправдивих відомостей завдало шкоди діловій репутації ТОВ «МИР МАСЕЛ ЛТД» та обмежило його діяльність в конкуренції на ринках масел (олив).

В результаті Харківське тервідділення АМКУ визнало дії ТОВ «АВТОТРАК СЕРВІС» і ТОВ «ТРАК МОТОРС» порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, що передбачене статтею 8 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді дискредитації суб’єкта господарювання (ТОВ «МИР МАСЕЛ ЛТД») шляхом поширення неправдивих відомостей, пов’язаних з діяльністю суб’єкта господарювання, які завдали шкоду його діловій репутації, та оштрафувало порушників на вказану суму.

текст рішення