17:37 2019.08.21

Марка автомобілів КІА стала предметом справи АМКУ

Київське тервідділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Карат Авто» на 25 000 грн за поширення інформації, яка вводить в оману споживачів.

А саме, до відомства із заявою звернулось ТОВ «Фалькон-Авто», яке є офіційним дистрибʼютором автомобілів марки КІА на всій території України, здійснює торгівлю автомобілями марки KIA, автозапчастинами цієї марки та обслуговування автомобілів відповідно до дилерського договору.

Як вказало товариство, ТОВ «Карат Авто» поширює на власному сайті позначення КІА та інформацію про те, що воно є офіційним дилером виробника автомобілів KIA без належних на те підстав.

У свою чергу, як встановило тервідділення АМКУ, ТОВ «Карат Авто» з квітня 2014 року поширює на сайті інформацію про те, що Автосалон Карат-Авто, пропонує до продажу широкий асортимент автомобілів, зокрема, автомобілі марки KIA з використанням позначень у вигляді торговельних марок КІА, а також інформацію про те, що товариство є офіційним дилером таких автомобілів.

Однак, як з’ясували у відомстві, ТОВ «Карат Авто» не є дилером, дистриб'ютором, представником виробників автомобілів марки KIA, а лише з вересня по грудень 2009 року було дилером ТОВ «Світ-Авто» з продажу вказаних автомобілів.

Тому, як зазначають київські антимонопольщики, товариство з квітня 2014 року по жовтень 2018 року поширювало на сайті інформацію про права або відносини, в яких воно не перебуває, використовуючи імідж офіційного дилера, що може створювати у потенційних споживачів враження про те, що ТОВ «Карат Авто» є офіційним дилером виробника автомобілів марки KIA, який здійснює реалізацію цих автомобілів у відповідності до дилерських стандартів, встановлених виробником та/або дистриб'ютором до дилера, що в свою чергу, може ввести в оману споживачів щодо досягнень ТОВ «Карат Авто» на ринку реалізації автомобілів.

І хоч товариство одразу прибрало вказану інформацію з сайту, проте такі дії все одно були визнані Київським тервідділенням АМКУ як порушення, що передбачене статтею 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, за що суб’єкт господарювання і отримав відповідний штраф.

рішення відомства за посиланням: