15:11 2018.03.14

Харківські антимонопольщики викрили змовників на торгах

Харківське тервідділення АМКУ оштрафувало ТОВ «ДМЗ» та ТОВ «ДЗСОМ» на 68 000 грн кожне за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торів.

У квітні 2013 року ДП «ПІВДЕННА ЗАЛІЗНИЦЯ» проводило відкриті торги на закупівлю деталей змінних до ручних інструментів з механічним урухомлювачем/приводом чи без нього, або до верстатів (свердла). Участь в цій закупівлі взяли два товариства – ТОВ «ДМЗ» та ТОВ «ДЗСОМ».

Однак орган Комітету, в ході аналізу інформації та матеріалів торгів, виявив обставини, які свідчили про вчинення ТОВ «ДМЗ» та ТОВ «ДЗСОМ» антиконкурентних узгоджених дій, що стосувалися спотворення результатів цих торів. А саме, тервідділення АМКУ виявило, що:

• офісні приміщення ТОВ «ДМЗ» та ТОВ «ДЗСОМ» фактично знаходяться за однією адресою, а саме: м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, 97-Б;
  • обидва товариства на час підготовки та участі у торгах використовували у господарській діяльності спільний номер телефону;
  • у періоді 2013 – 2014 років між суб’єктами господарювання існували сталі господарські відносини, пов’язані з наданням/отриманням фінансової допомоги, оренди та поставки товарів;
  • у період проведення торгів головним бухгалтером ТОВ «ДМЗ» та ТОВ «ДЗСОМ» була одна особа – Полковникова О. М., яка також була уповноважена обома учасниками на підготовку пропозицій конкурсних торгів;
  • документи надані ТОВ «ДМЗ» та ТОВ «ДЗСОМ» мають нехарактерну схожість, а у деяких випадках ідентичність у зовнішньому оформленні, структурі, текстовому змісті тощо.

Враховуючи всі ці перелічені фактори, як вказують антимонопольщики, характер та кількість виявлених спільних рис свідчать про те, що під час участі у торгах конкурсні пропозиції ТОВ «ДМЗ» та ТОВ «ДЗСОМ» готувалися спільно та між ними мав місце обмін інформацією. А відтак обидва товариства вчинили порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 1 статті 50, пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

Таким чином обидва суб’єкти господарювання були оштрафовані на 68 000 грн кожне за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

За рішенням відомства