13:52 2018.03.06

Інвестиції в українські ІТ компанії показали рекордне зростання, досягнувши 265 млн.дол. в 2017году.

Після спаду в 2016 році, в Україні спостерігається рекордне зростання інвестицій - загальний обсяг інвестицій в українські ІТ компанії склав 265 млн. дол. за 2017 рік, що в три рази (на 231%) більше показників 2016 року - такі дані представив фонд AVentures Capital в своєму щорічному Дослідженні - Dealbook of Ukraine, підготовленим при партнерстві з асоціаціями UVCA, UAngel і Ukraine Digital News.

Згідно з дослідженням, в 2017 році було укладено 44 угоди, а в 90% з них лідуючими були іноземні інвестиційні фонди (напр. General Catalyst, IVP, Spark і Almaz Capital), але за участю українських інвесторів. Іноземний капітал склав 96% загального обсягу інвестицій, при тому що в 2016 році і раніше розподіл зовнішнього і локального капіталу було практично рівним.

«Загальний обсяг інвестицій в українські ІТ компанії за останні 5 років склав 630 млн. дол., в тому числі за участю провідних світових інвесторів, що свідчитьпро розвиток і стійкість галузі в умовах економічних і політичних проблем країни, - говорить Євген Сисоєв, керуючий партнер AVentures Capital, співавтор Dealbook. - Радує, що наш фонд, будучи першим в Україні, залишається одним з найактивніших на ряду з Horizon Capital, Digital Future, TA Ventures і великими міжнародними інвесторами ».

Говорячи про джерела раннього фінансування, у 2017 році українські стартапи залучали інвестиції в першу чергу від венчурних фондів (90%), а також від ангелів (6%) і на краундфандінових платформах (3%).

Найбільшими розкритими угодами 2017 року стали 110 млн.дол. інвестицій в Grammarly (від General Catalyst, IVP і Spark Capital), 30 млн. дол. в BitFurry (від Credit China Fintech Holdings), 10млн.долл в Petcube (від Almaz Capital, Y Combinator, AVentures Capital, U.Ventures, Digital Future і ін) і 7млн.долл. в People.ai (від Lightspeed Venture Partners, Index Ventures, Shasta Ventures, Y Combinator, SV Angel).

AVentures Capital, венчурний фонд, заснований в 2012 році, орієнтований на співпрацю з глобальними компаніями, що мають R & D в Україні та країнах Центральної Східної Європи. Фонд фокусується на інвестиціях в IT, включаючи такі галузі як програмне забезпечення, електронна комерція, хмарні сервіси, мобільні технології, IoT і інші. Портфель AVentures Capital налічує понад 10 компаній, в числі яких Augmented Pixels, nuPSYS, Petcube, SpinBackup, StarWind, Rallyware, Bookimed, TeamFusion і інші. Детальніше: http://aventurescapital.com/

Дослідження доступне за посиланням: https://www.slideshare.net/YevgenSysoyev/the-dealbook-of-ukraine-2018-edition