15:13 2018.07.14

Ефективність Верховної Ради 8 сесії VIII скликання

Інститут публічної політики та консалтингу ІНПОЛІТ проаналізував законодавчу активність Верховної Ради протягом VIII сесії, котра розпочалась 6 лютого та завершилась 13 липня 2018 року. Згідно методологією аналізу, до уваги брались тільки законопроекти, що були ухвалені протягом сесії. Кожен парламентар отримував по 2 бали за кожний прийнятий ВР законопроект, де він був першим автором та по 1 балу за кожен законопроект, де він був співавтором.

Протягом цього періоду нардепи прийняли в цілому 89 законопроектів. Серед них за напрямками:
• галузевий розвиток – 24,
• економічна політика – 20,
• двосторонні міжнародні угоди – 10,
• правова політика – 9,
• безпека і оборона – 8,
• соціальна політика – 7,
• багатосторонні міжнародні угоди – 4,
• гуманітарна політика – 4,
• державне будівництво – 3.

Цікаво, що схожі пріоритети мала і Верховна Рада в 2017-му році, прийнявши найбільшу кількість законів, що стосуються галузевого розвитку, економічної політики та міжнародних відносин. Проте є і відмінності. Так, протягом цієї сесії парламент прийняв таку ж кількість законопроектів безпеки і оборони – 8, як за весь минулий рік.

Що стосується активності законодавців, тут прослідковується абсолютне домінування Президента та Прем’єр-Міністра України, порівняно з іншими суб’єктами законодавчої ініціативи. До слова, обоє мають по 16 прийнятих законів їхнього авторства та розділяють першу сходинку рейтингу найефективніших законодавців. Серед депутатів найуспішнішою виявилася депутатка від БПП Ірина Луценко, а за сумісництвом представниця глави держави у парламенті. До першої десятки найефективніших законодавців – 7 з БПП, 2 з НФ та по одному з РПЛ і Відродження. Загалом місця з 1 по 10 зайняли 13 суб’єктів законодавчої ініціативи через рівну кількість балів в окремих законодавців.

Варто зазначити, що керівництво парламенту свідомо не виносить на розгляд парламенту законопроекти ініційовані опозицією. Це підтверджують як заяви народних депутатів, так і кількість ухвалених в цілому законопроектів за авторством опозиційних політиків. Опозиційні народні депутати не змогли увійти навіть до першої 15-ки лідерів за кількістю ухвалених законопроектів. ІНПОЛІТ вважає такі дії влади свідомим утиском опозиції. На консенсусну думку експертів ІНПОЛІТ, парламент має розглядати законопроекти відповідно до їх якості та важливості, забезпечивши право опозиції на самостійне формування частини порядку денного. Високий показник кількості ухвалених законопроектів від нардепів Радикальної партії Ляшка та входження самого Олега Ляшка до трійки законодавців - лідерів свідчить про співпрацю РПЛ з владою та їх фейкову опозиційність. Трійка законодавців - лідерів від РПЛ не вийшла за межі топ 20. Також трійка лідерів Самопомочі не вийшла за межі топ 20. Натомість, найефективніший представник Опозиційного Блоку зайняв лише 21 місце.

ТОП-10 найефективніших депутатів

1) Ірина Луценко (БПП) – 4 власних + 8 в співавторстві = 16 балів;
2) Олег Ляшко (РПЛ) – 3 власних + 6 в співавторстві = 14 балів;
3) Ніна Южаніна (БПП) – 3 власних + 4 в співавторстві = 10 балів;
3) Михайло Довбенко (БПП) – 3 власних + 4 в співавторстві = 10 балів;
4) Сергій Пашинський (НФ) – 2 власних + 6 в співавторстві = 10 балів;
5) Андрій Вадатурський (БПП) – 3 власних + 3 в співавторстві = 9 балів;
6) Ірина Геращенко (БПП) – 2 власних + 5 в співавторстві = 9 балів;
7) Олександр Третьяков (БПП) – 3 власних + 2 в співавторстві = 8 балів;
8) Олег Кулініч (Відродження) – 2 власних + 4 в співавторстві = 8 балів;
9) Максим Бурбак (НФ) – 0 власних + 7 у співавторстві = 7 балів;
9) Юрій Соловей (БПП) – 0 власних + 7 у співавторстві = 7 балів;
10) Артур Герасимов (БПП) – 2 власних + 2 у співавторстві = 6 балів;
10) Віктор Єленський (НФ) – 2 власних + 2 у співавторстві = 6 балів.

Найефективніші законотворці у фракціях та групах

Блок Петра Порошенка
Найефективнішим представником БПП стала Ірина Луценко, зайнявши 2 місце у рейтингу законодавців та перше серед парламентарів. У її активі 4 законопроекти, де вона була першим автором та 8, де була співавтором.
1) Ірина Луценко – 2 місце у загальному рейтингу
2) Ніна Южаніна – 4 місце у загальному рейтингу
3) Андрій Вадатурський – 6 місце у загальному рейтингу

Народний Фронт
У Народному Фронті найефективнішим законотворцем став Сергій Пашинський, котрий посів 5 місце у загальному рейтингу та 4 серед парламентарів. Серед ухвалених у цілому законопроектів він був першим автором 2 та співавтором 6 законопроектів.
1) Сергій Пашинський – 5 місце у загальному рейтингу
2) Максим Бурбак – 10 місце у загальному рейтингу
3) Віктор Єленський – 11 місце у загальному рейтингу

Радикальна партія Ляшка
Лідер радикалів Олег Ляшко очолив рейтинг ефективності серед своєї фракції, посівши 3 місце у загальному заліку та 2 серед народних депутатів. Серед ухвалених протягом сесії законопроектів він був першим автором у 3 та співавтором 8 законопроектів.
1) Олег Ляшко – 3 місце у загальному рейтингу
2) Юрій-Богдан Шухевич – 19 місце у загальному рейтингу
3) Денис Силантьєв – 20 місце у загальному рейтингу

Група партії “Відродження”
Найефективнішим членом групи став Олег Кулініч, що зайняв 8 сходинку у загальному рейтингу законодавців. Він був першим автором двох та співавтором чотирьох ухвалених законопроектів.
Трійка лідерів у групі:
1) Олег Кулініч – 9 місце у загальному рейтингу
2) Антон Яценко – 23 місце у загальному рейтингу
3) Володимир Зубик – 25 місце у загальному рейтингу

Група “Воля Народу”
Лідер у групі - Євген Рибчинський. Він посів 13 місце у загальному рейтингу та 12 серед парламентарів. У його активі немає жодного законопроекту власного авторства, але він був співавтором шести ухвалених законопроектів.
Трійка лідерів у групі:
1) Євген Рибчинський – 13 місце у загальному рейтингу
2) Сергій Лабазюк – 16 місце у загальному рейтингу
3) Сергій Шахов – 21 місце у загальному рейтингу

Самопоміч
Найефективнішим законодавцем серед членів фракцій стала Тетяна Острікова, що зайняла 16 сходинку у загальному рейтингу законодавців. Серед парламентарів у неї 15 місце. Острікова не має в совєму активі жодного ухваленого законопроекту, де вона була першим автором, однак п’ять законопроектів за її співавторства стали Законами протягом цієї сесії.
1) Тетяна Острікова – 16 місце у загальному рейтингу
2) Іван Мірошніченко – 19 місце у загальному рейтингу
3) Олена Сотник – 20 місце у загальному рейтингу

ВО “Батьківщина”
Найефективнішим законодавцем Батьківщини виявився Олексій Рябчин, який зайняв лише 16 місце у рейтингу. Він не має жодного прийнятого власного законопроекту, однак є співавтором шести.
1) Олексій Рябчин – 16 місце у загальному рейтингу
2) Вадим Івченко – 21 місце у загальному рейтингу
3) Олександр Абдулін – 22 місце у загальному рейтингу

Опозиційний Блок
Найефективніший законодавець Опозиційного Блоку Юрій Мірошниченко – на невтішному 21 місці. Він долучився до створення 3 законопроектів.
1) Юрій Мірошніченко – 21 місце у загальному рейтингу
2) Олександр Нечаєв – 23 місце у загальному рейтингу